Podcast. En kalejdoskopisk og personlig dokumentar om forbindelsen mellem hjernen og det menneske, vi er.

Lone Frank og de titusinde sjæle

Da videnskabsjournalist Lone Frank i foråret skulle i gang med en podcastfortælling om verdens største samling af menneskehjerner, blev hun ramt af depression. Men var det kemiske ubalancer i frontallappen eller en midtlivskrise, der slog hende ud?

I stedet for at lægge sig under dynen og opgive projektet besluttede Lone Frank og hendes producer Birgit Nissen Pedersen at vende projektet på hovedet. Indeholder vævet i hjernesamlingen, disse titusinde sjæle gemt i formalin, det forskningsmæssige svar på vores psykiske sårbarhed?

Gennem litteratur, musik og videnskab udforsker serien forbindelsen mellem hjernen og det menneske, vi hver især er.

KAPITEL 1

Lone Frank besøger kældrene under det nedlagte sindssygehospital i Risskov og får historien om verdens største samling af menneskehjerner. Titusinde hjerner fra syge, afsindige og plagede mænd og kvinder, som døde på statshospitaler mellem 1945 og 1982. I deres plastikspande venter de stadig på, at videnskaben afkoder deres hemmeligheder. Kan samlingen gøre Lone Frank klogere på hendes egen tilstand?

KAPITEL 2

Har Lone Frank et slægtskab med hjernen i spand nr. 30? I andet kapitel griber hun tilbage i psykiatriens historie for at forstå, hvordan forrykthed blev til psykiske problemer, og hvad den udvikling har ført med sig: Er Lone Franks depression et luksusproblem?

KAPITEL 3

Lone Franks depression gør hende nærmest ude af stand til at arbejde. I tredje kapitel opsøger hun psykiater Poul Videbæk på Glostrup Psykiatriske Hospital for at forstå, hvad depression overhovedet er. Kan hun hænge det op på ‘for lidt serotonin’, eller er der i virkeligheden gang i noget langt mere kompliceret, som er bundet til hendes liv?

KAPITEL 4

Viden om hjernen har til alle tider formet vores opfattelse af psyken og dens sygdomme. I sidste kapitel opdager Lone Frank en forskning, som rækker ud over hjernens biologi og vender hele psykiatrien på hovedet. Den spørger om diagnoserne i virkeligheden er værdiløse og giver hende et nyt syn på den depression, der har formørket hendes liv.

Illustrationer: Mathias Hoeg