Satellit. Inflationen i eurozonen er på sit højeste, og i Tyskland har den ikke været højere siden genforeningen. Indtil videre modstår Den Europæiske Centralbank dog opfordringerne til at stramme pengepolitikken.

Rekordhøj inflation

Rekordhøj inflation

»Inflation er som nikotin eller alkohol. I små mængder er det stimulerende, men man må bare ikke blive kæderyger eller alkoholiker.«

Der er flere af den slags livskloge talemåder om inflation, og navnlig i Tyskland hører man dem. Det skyldes, at landet har dårlige historiske erfaringer med, hvordan hyperinflation i sin tid kunne berede magten for Hitler. Derfor har man i dag inflationsbekæmpelse som et af statens allervigtigste formål.

Men efter flere årtier med lave prisstigninger er der igen stor tysk bekymring over inflationen. Mandag blev det meddelt, at tallet for november 2021 er 6,0 procent, og det er det højeste niveau siden de økonomisk ustabile dage efter genforeningen, og det skal ses på baggrund af, at gennemsnittet i de senere år har været to procent.

Men Den Europæiske Centralbank maner til besindighed. Isabel Schnabel fra ECBs bestyrelse sagde mandag til den tyske tv-station ZDF, at hun forventer, »at november vil vise sig at blive inflationens kulmination« i Tyskland.

Også på europæisk plan breder inflationen sig lige nu. Tirsdag meddelte ECB, at inflationen i hele Euroland er 4,9 procent. Det er rekord for den fælles mønt, men ECB afviser, at der er brug for at stramme pengepolitikken. Banken forventer, at energipriserne og de pandemibetingede flaskehalsproblemer vil flade ud i løbet af 2022, skriver Financial Times. vind

Side 11