Satellit. Det blev ikke taget godt imod, da en rapport i foråret konkluderede, at hvide lever kortere end farvede i Storbritannien – forud for coronapandemien. Nu medgiver kritikerne, at det var rigtigt.

Hvide skodliv

Hvide skodliv

Det kom som en overraskelse, da en rapport fra kommissionen for Etniske og Racemæssige Uligheder i marts konkluderede, at hvide briter havde en lavere forventet levealder end landets etniske minoritetsgrupper forud for coronakrisen.

Ikke alle brød sig om rapporten, hvis overordnede konklusion var, at der ikke er bevis for »institutionaliseret racisme« i Storbritannien.

Blandt andet beskyldte fagbladet British Medical Journal (BMJ) kommissionen for at være selektiv i sin brug af data.

Nu har BMJ imidlertid selv undersøgt det statistiske materiale og erkender, at kommissionen faktisk havde ret. Fagbladets eksperter kalder konklusionen for »et paradoks« og vurderer, at den lavere levealder blandt hvide briter kan skyldes, at de indtager mere alkohol og tobak. De påpeger også – på linje med kommissionen – at coronakrisen har ændret billedet, da virussen har ramt etniske minoriteter hårdere end hvide briter.

Særlig kommissionens formand, Tony Seewell – hvis forældre er fra Jamaica – blev efter offentliggørelsen af rapporten udsat for hård kritik. Han forklarer det med, at folk ønskede at høre, at sorte og farvede bliver diskrimineret, og at det går ud over deres helbred.

»Men det var der ikke belæg for i bevismaterialet,« siger han til The Telegraph. rod