Leder. Hvordan vil den danske regering sikre, at der ikke lukkes unødvendigt ned igen? Lektien fra Israel er, at covid-19 vil indhente alle før eller siden, og at det eneste farbare er at sørge for, at sygdommen rammer en fuldt vaccineret befolkning.

Corona, sæson 4

HVAD de gør i Israel, har været kilde til beundring. Med et hastigt vaccineprogram har israelerne kunnet fejre faldende sygdoms- og indlæggelseskurver og åbne samfundet hurtigere end andre. Israel har været et blik på den nære fremtid. Det er det stadig, men nu ser billedet faretruende ud: eksponentielt stigende smittetal og alvorlige sygdomstilfælde. Nye restriktioner og tale om en fjerde nedlukning for at undgå overbebyrdede hospitaler, hvis man ikke gør noget. Stemningen i befolkningen er vendt fra festlig til dybt slukøret.

NU er det tid til at se på den israelske coronakrystalkugle igen, for det samme vil ske i Danmark. I Israel er 60 procent fuldt vaccineret, i Danmark lidt mindre. I Israel smitter deltavarianten stadig flere vaccinerede, som ikke bliver meget syge, men som viderebringer smitten til de uvaccinerede. Nye varianter vil komme, som kan bryde igennem vaccinernes skjold. I Danmark vil ske det samme. Sygdomstallene vil stige, og det vil indlæggelserne også.

METTE Frederiksen har i halvandet år stillet sig alene i spidsen for den danske strategi, blandt andet med en rejse til Israel i foråret. Nu kan hun lære følgende af israelerne: De har svært ved at nå op på det niveau af vaccinerede, der er nødvendigt for at skabe flokimmunitet. Der har ikke været en klar og langsigtet plan for en fjerde coronasæson. Hvordan vil regeringen sikre, at der ikke lukkes unødvendigt ned igen, og at særligt skolerne kan forblive åbne? Lektien fra Israel er, at covid-19 vil indhente alle før eller siden, og at det eneste farbare er at sørge for, at sygdommen rammer en fuldt vaccineret befolkning. Israelerne er i gang med det tredje vaccineskud til ældre og sårbare, men alle skal vaccineres. Danmark har det stærkeste våben i kampen mod corona – en befolkning, hvor de fleste vil lade sig vaccinere. Intet indikerer, at børn har bivirkninger af vaccinerne, så her er nu et stort arbejde at gå i gang med. Kun vaccinerne kan forhindre nye nedlukninger; at forestille sig andet er en illusion. Det er vigtigt med klare planer og udmeldinger fra regeringen.