Kort nyt. Alvorlige kystoversvømmelser i USA kan blive skubbet 70 år frem på grund af Månens bane om Jorden.

Månens kraft

I takt med at Månen kredser om Jorden, trækker den i havets vand med sin tyngdekraft. Det er det fænomen, vi kender som tidevand. Men effekten er stærkere i nogle perioder end andre, og nu har forskere regnet sig frem til, at Månen i perioden mellem 2030 og 2040 – i samspil med klimaforandringerne – vil være med til at øge risikoen for oversvømmelser ved de amerikanske kystlinjer.

Studiet er lavet af forskere fra NASA Sea Level Change Science Team fra University of Hawaii og er efter forskernes eget udsagn det første af sin slags til at medregne alle kendte oceaniske og astronomiske årsager til oversvømmelser.

Selv om studiet tager udgangspunkt i alle amerikanske kyststater, så er resultaterne gældende for alle kyster i verden på nær nordlige kystlinjer som i Alaska, siger NASA. Med forskernes forudsigelse skubber de tidligere skøn over alvorlige kystoversvømmelser frem med omtrent 70 år.

Månen kredser om Jorden cirka en gang om måneden, men dens bane varierer og kan derfor ændre sig en my hele tiden. Hvert 18,6 år ender Månen i en bane, hvor den kredser om Jorden i en fuldkommen cirkel. Når Månen indtræder i denne bane, vil Månen enkelte steder ramme Jorden i en vinkel, hvor den vil skabe ekstra kraftigt højvande. Kendskabet til fænomenet kan dateres helt tilbage til 1728.

Nature Climate Change, 21. juni