Kort nyt. Kinas nationale center for rumvidenskab vil forsøge at ramme den tunge asteroide Bennu med 23 såkaldte Long March 5-raketter.

Til angreb!

Et sted i solsystemet, mere end 300 millioner kilometer fra Jorden, suser en 85,5 millioner ton tung asteroide rundt om Solen. Beregninger viser, at asteroiden Bennu vil svæve inden for Jordens bane et sted mellem år 2175 og 2199, og det har fået nogle til at frygte et sammenstød.

Risikoen for, at Bennu faktisk ramler ind i Jorden, er lille; en foreløbig vurdering lyder på én ud af 2.700. Men det har alligevel fået forskere på Jorden til at spekulere over, hvad vi skal gøre, hvis en asteroide en dag har retning mod Jorden. Kan man for eksempel ramme den med missiler og kaste den ud af kurs?

Kinas nationale center for rumvidenskab har regnet på sagerne og melder nu ud, at man vil forsøge at ramme Bennu med 23 såkaldte Long March 5-raketter.

For at sende asteroiden tilstrækkeligt ud af kurs er det nødvendigt, at samtlige raketter samtidig skubber til asteroiden, som er lige så bred, som Empire State Building er høj. Det vil tage næsten tre år, før raketterne når deres mål, viser beregninger, men det er ikke meldt ud, hvornår træningsøvelsen skal finde sted.

Long March 5-raketter er »arbejdshestene« i Kinas rumprogram. Det er dem, der udfører de fleste leverancer til Kinas rumstation og opsender kinesiske sonder til Mars og månen.

Ikke desto mindre kan raketterne ikke prale med en pletfri historie. Når de er vendt tilbage til Jorden, er det ikke altid sket på kontrolleret eller helskindet vis. I maj faldt et stykke af en Long March 5 ned fra himlen, hvor den enten brændte op eller landede i havet ved Den Arabiske Halvø. I maj forrige år blev fragmenter fra en tidligere Long March 5 efter sigende fundet nedstyrtet i to landsbyer i Elfenbenskysten.

Det kinesiske rumcenters beregninger kan man først efterse i tidsskriftet Icarus til november.

Live Science, 10. juli