Kort nyt. Kineserne er den kun tredje nation, der gennemfører en succesfuld landing på Mars. Dermed tilslutter de sig USA og Sovjetunionens fine selskab, og manifesterer deres astronomiske muskler.

Kinesisk rumhistorie

NASA har fået kinesisk selskab på Mars. Natten til lørdag dansk tid klarede den kinesiske Tianwen-1-missions Mars-lander den farefulde indflyvning gennem den røde planets tynde atmosfære, inden den klokken 01.18 fik fast grund under fødderne. Med sig har den roveren Zhurong, der i løbet af sin mindst 90 dage lange mission blandt andet skal undersøge planetens geologi, magnetfelt og vejrmønstre samt lede efter permafrost og spor af liv.

Onsdag eftermiddag frigav det kinesiske rum­agentur roverens første billeder fra Mars. Her er den fortsat placeret oven på landeren, hvorfra den skuer ud over det vældige slettelandskab Utopia Planitia, der menes at være gammel havbund.

Med den vellykkede landing følger kineserne i hælene på den amerikanske Mars 2020-mission, der landsatte sin Perseverance-rover og helikopteren Ingenuity 18. februar. Samtidig er kineserne den kun tredje nation, der gennemfører en succesfuld landing på Mars. Hidtil har kun Sovjetunionen og USA præsteret det samme. Russernes Mars 3-lander gik dog død efter mindre end et minut i 1971.

Kina spiller gevaldigt med de astronomiske muskler for tiden. For nylig blev det første modul til en ny kinesisk rumstation sendt i kredsløb, og allerede i næste måned forventes tre kinesiske astronauter at aflægge modulet et besøg.

Læs også om rivalerne i rummet: Om kort tid vil Kina være foran USA på afgørende områder.

Side 54