Podcast. »Min mistillid kommer helt sikkert fra barndommen,« forklarer musiker og sanger Isam Bachiri. Hans marokkanske mor havde en dominerende mistillid til det fremmedartede samfund, hun var blevet kastet ned i, da hun kom til Danmark. »Det er nærmest som et traume. Ligesom med edderkopper: Hvis barnet ser moren opføre sig sådan, så gør barnet det også.«

Isam B: Mors dreng

»I min barndom, der kan jeg godt savne at være blevet set. Især af min far,« fortæller musiker og sanger Isam Bachiri. Hans far havde, siden han kom hertil fra Marokko, lært dansk på ingen tid og læste nu dagligt bøger og aviser på det ny sprog.

Op gennem Isams opvækst lå Politiken altid fremme på sofabordet, og om eftermiddagen var der hjemmeskole for de fire søskende. Mens hans et år ældre søster levede op til farens mange forventninger og dygtiggjorde sig, led Isam både under ikke at være fagligt stærk og hurtigt at miste interessen for opgaverne. Derfor blev han i stedet mors dreng. Hende gik han op og ned ad, og hun beskyttede ham mod en omgivende verden, som hun betragtede som farlig.

»Selv mit navn betyder betyder ’den overbeskyttede’,« forklarer Isam B: »Konsekvensen er, at jeg godt nok har fundet min egen vej i livet, men jeg har aldrig fundet min plads i samfundet,« konkluderer han i Det næste kapitel.

SideVidenskabspodcast
Skribenternes avis

Marta Sørensen

Klaus Rothstein

Tine Eiby

Morten Beiter