Hjemmeskole. Professor og geolog Minik Rosing fortæller om østrigske Karl Ludwig Gieseckes mineral-ekspedition. Han var egentlig librettist, men endte med at være strandet i Grønland i syv år.

Den lange mineral-ekspedition

Den danske statskasse var lettere slunken i begyndelsen af 1800-tallet, da Christian 7. besluttede, at det var værd at kigge nærmere efter mulige værdier i yderområderne i det danske rige. En ekspedition blev sat i værk og skibede i 1806 ud med østrigske Karl Ludwig Giesecke ombord. Giesecke var egentlig forfatter til librettoer ved operaen, men havde tilsyneladende mere held som naturvidenskabelig eventyrer.

Rejsen skulle vare et år, men Giesecke endte med at være i Grønland i syv år, hvor han kortlagde det meste af det vestlige Grønland og gjorde en lang række interessante fund af mineraler. Da det endelig lykkedes Giesecke at komme fra Grønland endte han i Dublin i Irland, hvor han tog navnet Sir Charles. Der er i det hele taget noget uldent ved denne østrigske opdagelsesrejsende, fortæller Rosing.

Lyt med i dette afsnit af Weekendavisens Hjemmeskole med gæstelærer Minik Rosing, som er professor i geologi ved Københavns Universitet, Geologisk Museum, og som er født i Nuuk i Grønland.

Programmet er tilrettelagt af Karen Sigrid Jacobsen.

Find alle episoder med gæstelærer Minik Rosing her.