Leder. Det formelle ansvar bliver muligvis placeret et andet sted, men ansvaret for FE-skandalen er statsministerens.

Mettes ansvar

 

EN påmindelse, hvis man ellers kan få lidt ørenlyd: Fem medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste er stadig hjemsendt. Det er ikke noget, offentligheden interesserer sig for, da sagen ikke har at gøre med seksuelle krænkelser. Den manglende opmærksomhed passer regeringen godt, idet den foretager et næsten ubemærket tilbagetog. I sidste uge tilbød man således de hjemsendte medarbejdere, at de hurtigt og diskret kunne få nyt arbejde et andet sted i statsapparatet. Altså før de overhovedet har fået deres ansvar undersøgt. Tre landsdommere skal granske anklagerne mod dem, men det er stadig mere åbenlyst, at der ikke kommer noget ud af det.

Læs også, at striden mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og tilsynet handler om USAs interesse for adgangen til attraktive datakabler

SKANDALØS har denne affære virkelig været. Husk ramaskriget, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne påstod, at FE har en »uhensigtsmæssig legalitetskultur« og »behandlet oplysninger om en ansat i tilsynet«, hvilket overalt blev tolket som dækket over ulovligheder og overvåget et af tilsynets medlemmer. Så var det jo ikke underligt, at forsvarsministeren – der påstod, at hun først nu fik kendskab til elendigheden – straks hjemsendte hele FEs ledelse. Der måtte være tale om dyb råddenskab, og medierne så en gigantisk skandale for sig. Siden er luften feset ud af ballonen. Tilsynsformanden erklærede, at han var meget overrasket over den voldomme politiske reaktion. Overvågningen af tilsynsmedlemmet beror på en misforståelse. Og – viste det sig – ikke bare forsvarsministeren, men også statsministeren havde længe været orienteret om sagen.

Hør også Hans Mortensen fortælle, hvordan man optrevler en spionskandale

RETRÆTE er ikke ligefrem dén bevægelse, man kender statsministeren bedst for, men det er dét, der aktuelt sker. Mette Frederiksen og hendes departementschef er minutiøst inde over alle væsentlige beslutninger. Det formelle ansvar bliver muligvis placeret et andet sted, men beslutningen er hendes. Det var statsministeren, der handlede overilet, sendte betroede embedsfolk hjem og nu forsøger at lempe dem diskret tilbage i andre job. Sagen er håndteret forfærdeligt, og det er Mette Frederiksen, der har det faktiske ansvar.

Læs også om Poul Nyrup, der i slutningen af 1990erne underskrev en hemmelig aftale mellem FE og et privat teleselskab om aftapning af data