Debat. Hvorfor kaste sig over nogle mennesker (som tyskerne trods alt er), der blot benytter sig af et ferietilbud?

Tyskerbashing

Tyskerbashing

 

Af Troels Grønbæk, Lollandsgade 17, 8000 Aarhus C

Afsky for vestkystturismen i almindelighed og tyskere i særdeleshed skal åbenbart til at være sommerføljeton i Weekendavisen. Sidste år var det Blåvand og dens tyske turister, der måtte holde for, og i år følger Laura Hattens op ved at sætte kniven i Hvide Sande/Søndervig og de ferierende tyskere dér (»Over grænsen«, #30).

Tonen slås an fra start: Tyskere beskrives med ord som »besætter«, »invasion og tilbagetrækning«, »retræte«, »indtager« – hvis nogen skulle være i tvivl om deres krigeriske mentalitet. Og naturligvis »forventer de, at al kommunikation foregår på tysk«. Herefter følger en lang række nederdrægtigheder og latterliggørelse af, hvad tyskerne foretager sig i sommerlandet – til stor frustration for de lokale, som journalisten støder på.

Således siger en af dem: »Og alle tyskerne har store hunde med, som de lader løbe frit rundt. De forstyrrer dyrelivet (…) – Fuglene har sgu aldrig fred.« Nuvel, det er et citat, men Hattens adopterer synspunktet med denne opfølgning: »Det er tilsyneladende lidt af et paradoks: Tyskerne kommer for den rå og uberørte natur – men er måske selv med til at spolere den.« Og mon det er samtlige tyskere, der har store, løsgående hunde med?

Og så det obligate svirp til bunkermuseet Tirpitz. Her »kan tyskerne studere deres bedsteforældres bedrifter«. Enhver, der har været på Tirpitz, ved, at her ikke findes nogen fremstilling af »bedrifter« – tværtimod. Men Hattens har givetvis ikke besøgt det sted, hun skriver om. Udsagnet passer imidlertid ind i hendes hån, spot og latterliggørelse af såvel ferieland, tyskere som de lokale, der tjener penge på dem.

Nu er det en ærlig sag at være bekymret over den hastigt voksende turisme langs Vestkysten – en holdning, jeg deler. Men derfra til at kaste sig over nogle mennesker (som tyskerne trods alt er), der blot benytter sig af et ferietilbud, er der et langt stykke. Derfor: Bevæg jer venligst ikke op ad kysten på samme måde næste år, Weekendavisen.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. Forslag til debatindlæg sendes til opinion@weekendavisen.dk

 

Læs også sidste uges reportage fra Vestkysten: »Over grænsen«

Side 12        Skribenternes avis

Morten Beiter

Marta Sørensen

Klaus Rothstein

Tine Eiby