Leder.

Engelsk syge

DEN engelske syge kan have alvorlige konsekvenser. Den opstod i det nordlige England under den tidlige industrialisering, hvor især børn fik for lidt sollys og derfor svækkede knogler. Engelsk syge kan nemt forebygges med D-vitamin. Tilstanden nævnes her, fordi den så tydeligt er kommet tilbage – ikke blandt børn i Liverpool, men i hele det demokratiske system i Storbritannien: Knoglerne, ja, hele skelettet er så svækket, at patienten synes helt ude af stand til at bevæge sig.

STORE ord og voldsom kritik bølger mod premierminister Boris Johnson, der onsdag fik Dronningen til at suspendere parlamentet forud for den 31. oktober, den skelsættende dato, hvor Storbritannien vil forlade EU med eller uden en aftale med de øvrige medlemslande. Kritikken er helt berettiget. Det er vildt og uhørt, at den siddende premierminister åbenlyst vil køre parlamentet ud på et sidespor, før den største krise siden Anden Verdenskrig rammer landet. Hans hensigt er utvivlsomt at fremprovokere indrømmelser fra EU i sidste øjeblik. Men det er også klart, at han faktisk er villig til at lade sit land forlade Unionen med de alvorlige konsekvenser, det vil have. Sagen er bare, at de parlamentarikere, der nu råber og skriger om Johnsons statskup, virkelig kun har sig selv at takke.

Læs også det store portræt af Alexander Boris de Pfeffel Johnson: »Kongen af kaos«

DEMOKRATISKE sammenbrud har for længst ramt Storbritannien. Parlamentet, der omtales som verdens ældste, har været inkompetent. Parlamentet har gentagne gange stemt nej til et hårdt Brexit, men det har ikke kunnet enes om et alternativ. Det har været nej, nej og atter nej. De to store partier har haft årevis til at sætte sig sammen og løse konflikten, men Labour har været mere optaget af at vælte regeringen. Selv nu fabler Jeremy Corbyn om, at kampen ikke handler om forholdet til EU, men om, at de konservative vil »give de rigeste endnu mere magt og rigdom«. Imens taler 160 parlamentarikere, der vil blive i EU, om at oprette et »skyggeparlament«. Hvilken afmagt.

SVÆKKELSE i demokratiets knogler – det er den engelske syge. Storbritannien er et ekstremt eksempel på, at de repræsentative demokratier i den vestlige verden ikke kan træffe afgørende beslutninger. Sygdommen har både ramt USA og en række europæiske lande. Se blot på det nyligt afholdte G7-møde, hvor de magtfulde ledere noterede sig alle kriser, der tårner sig op i økonomien og i klima- og sikkerhedspolitikken. Og derefter gik hjem igen. Systemet er sygt, og der skal mere end D-vitaminer til for at helbrede det.

 

Læs også Mette Rodgers' artikel om premierministerens suspendering af parlamentet: »No deal eller No Boris?«