Kashmir. Den indiske regerings beslutning om at fratage Jammu og Kashmir den sidste rest af autonomi har forenet kashmirerne i vrede mod Indien.

Vind i jihadisternes sejl

Shah Faesal stolede på Indien. Som politiker fra den moderate fløj i delstaten Jammu og Kashmir har han altid argumenteret for, at regionen skulle forblive en del af Indien, og at man skulle arbejde ad politisk vej for at opnå bedre rettigheder og mere selvstyre til Kashmir.

Da den indiske regering i sidste uge sløjfede Jammu og Kashmirs særstatus, følte Shah Faesal, at hans pro-indiske politik havde spillet fallit. Da Weekendavisen når ham på telefon til New Delhi, virker han mildest talt slukøret. Hans politiske vision blev lagt i graven af dem, han ellers argumenterede for at samarbejde med: magthaverne i New Delhi. Hele den politiske midte, herunder ham selv, er med ét blevet gjort irrelevante, mener Faesal.

Læs også »Safranflagene vajer endnu«: Modis valgsejr vil give hindunationalister endnu mere blod på tanden

»Nu er der kun to slags politikere i Kashmir: Du kan enten være marionet eller separatist.«

Det er hårde ord fra en mand, som i foråret forlod en karriere som embedsmand for at grundlægge sit eget parti i Jammu og Kashmir.

»Den indiske stat har forenet alle i Kashmir, forstået på den måde, at alle nu har en fælles fjende,« siger Shah Faesal. »Hele det politiske landskab i Kashmir er forandret. Folk som mig står tilbage uden nogen argumenter.«

Mindre end et døgn efter at Weekendavisen talte med Shah Faesal, blev han tilbageholdt af myndighederne. I lufthavnen i New Delhi blev Faesal forhindret i at rejse til Istanbul, hvorefter han blev fløjet til Kashmir, hvor han nu er tilbageholdt, skriver indiske medier. Ifølge avisen The Hindu har Faesal fortalt sin kone, at han er blevet afhørt om et interview, han havde givet til BBC. I en afsluttende bemærkning i interviewet med Weekendavisen sagde Shah Faesal om sin og Kashmirs fremtid:

»Jeg har stadig ikke fundet ud af, hvad min fremtid er, men jeg ved, at der kommer en vedvarende, lang, ikke-voldelig politisk bevægelse i Kashmir for genrejsningen af alle de rettigheder, som er blevet snuppet fra os siden 1947, og jeg ser min rolle og partiets rolle i den bevægelse.«

Med beslutningen om at fratage delstaten Jammu og Kashmir den sidste rest af autonomi kan regeringen i New Delhi også have gødet jorden i Kashmirdalen for både lokale separatister, jihadister med base i Pakistan og internationale islamistiske terrorbevægelser. Rapporter fra Jammu og Kashmir fortæller allerede om unge mænd, som er rejst hjemmefra – tilsyneladende for at slutte sig til separatisternes kamp mod de indiske sikkerhedsstyrker.

Borgere i Jammu og Kashmir, hvor flertallet er muslimer, føler sig kørt midt over af den hindunationalistiske regering i New Delhi. Det kan betyde en forråelse af den langvarige konflikt.

»Det her har gjort striden i Kashmir til en sort-hvid konflikt. Hele den grå zone er væk. Situationen kan blive meget mere voldelig, fordi muligheden for dialog er taget af bordet,« siger journalisten Muzamil Jaleel, som selv kommer fra Jammu og Kashmir og dækker området for The Indian Express, en af Indiens mest respekterede aviser. Han er ikke i tvivl om, at den seneste uges begivenheder har sendt mange ellers moderate kashmirere i armene på separatister.

»Nu håber vi bare, at det ikke tager en militant, væbnet drejning, men der er en reel fare for, at det sker,« siger Muzamil Jaleel.

Læs også »Imperiet var ikke kun slemt«: Oxford-professor har fået ørerne i maskinen

På grund af udgangsforbud og kommuni­kations­blokade tog det flere dage, før de første indbyggere i Kashmir samledes i gaderne i hovedstaden Srinagar for at protestere mod den indiske regerings beslutning. De reelle følger af den historiske beslutning i New Delhi vil først for alvor vise sig senere, vurderer Muzamil Jaleel.

»Der er måske nogle nu, som tager ud og demonstrerer og råber slogans, men de virkelige konsekvenser vil først vise sig om nogen tid.«

Chokbølger gennem Kashmirdalen

Eskaleringen af striden skete i sidste uge, da Indiens regering ophævede artikel 370 i den indiske forfatning og dermed fratog Jammu og Kashmir delstatens autonomi – uden nogen konsultation eller forvarsel til repræsentanter for de 12 millioner indbyggere i området. Hidtil har Jammu og Kashmir haft sin egen forfatning og straffelov, men det afskaffes, ligesom den indiske regering vil inddele området i to administrative områder styret direkte fra New Delhi.

Narendra Modis regering har også ophævet den bestemmelse i Kashmirs lovgivning, der hidtil har sikret, at det kun har været lokale, der har kunnet købe jord og besidde jobs i den offentlige sektor i delstaten. Det sker, ifølge premierminister Modi, for at bringe investeringer, vækst og fremskridt til Kashmir. Men indbyggerne ser tiltaget som en metode til at ændre befolkningssammensætningen i området, som i dag er overvejende muslimsk, og på den måde over tid udvande Kashmirs identitet og kultur.

Regeringens beslutning sendte chokbølger igennem Kashmirdalen, men indbyggerne havde ikke mulighed for at give deres følelser frit løb: Myndighederne indførte et strengt udgangsforbud og lukkede ned for al kommunikation. Forsamlinger blev forbudt, og flere lokale politiske ledere blev fængslet eller sat i husarrest. Indbyggere beskrev over for de få journalister, som havde held til at komme frem til området, Kashmir som et stort friluftsfængsel.

Jammu og Kashmir var i forvejen et af verdens mest militariserede områder. Forud for afskaffelsen af artikel 370 sendte myndighederne ifølge forskellige rapporter yderligere mellem 10.000 og 35.000 soldater til området. Siden begyndelsen af 1990erne har delstaten været plaget af terrorangreb, og konflikten har kostet mindst 10.000 mennesker livet.

Ifølge regeringen skal Jammu og Kashmir nu fuldt ud »integreres« i Indien for at skabe sikkerhed og stabilitet for indbyggerne. Men effekten bliver den stik modsatte, mener den moderate politiker Shah Faesal. Hans far blev offer for et terrorangreb i 2002. Nu frygter han, at terrorgrupper vil se chancen for at kapitalisere på kashmirernes vrede og frustration.

»Den grad af utilfredshed, vi ser i dag, vil skabe gode vækstbetingelser for alle mulige ekstreme ideologier. Jeg bliver ikke overrasket, hvis internationale ekstremistiske organisationer vil se Kashmir som frodig jord,« siger Shah Faesal.

Flere islamistiske bevægelser har da også allerede fået blik for potentialet i Kashmir. Få uger inden den indiske regerings kontroversielle beslutning udsendte al-Qaeda en video med titlen »Glem ikke Kashmir«. I en 14 minutter lang tale forsøger al-Qaedas leder, Ayman al-Zawahiri, at række en hånd ud til frustrerede muslimer i Kashmir og opfordrer al-Qaeda-sympatisører til at angribe den indiske hær og regering.

»Kashmir har på det seneste fået enorm opmærksomhed fra internationale terrorgrupper, som ved, at der er et kæmpepotentiale i delstaten,« siger Tore Hamming, ph.d. i jihadisme ved European University Institute og ekstern lektor ved Middle East Institute i Washington. Såvel al-Qaeda som Islamisk Stat har allerede aktive grupper i området, hvor IS i de senere år har taget ansvaret for en række terrorangreb, senest i juni. Men de internationale bevægelser skal konkurrere med lokale islamistiske grupper, som med base i Pakistan i årevis har opereret i Jammu og Kashmir.

Det var netop en af disse grupper, der i februar angreb indiske sikkerhedsstyrker i delstaten og dræbte 40. Det blev starten på en ny nedtur i forholdet mellem de to atommagter, og med ophævelsen af artikel 370 er forholdet blevet endnu mere bittert.

Pakistan har advaret om, at det kan blive nødvendigt at flytte styrker fra grænsen til Afghanistan til området omkring Kashmir. Det ligner et forsøg på at få USA til at lægge pres på Indien. USA er nemlig interesseret i, at Pakistan fokuserer på at få en fredsaftale i stand mellem USA og Taleban og sørger for, at den bliver overholdt.

Læs også »Vesten og resten«: Asle Toje om, at de farligste øjeblikke i verdenspolitikken opstår, når den svækkede lederstat ikke længere håndhæver reglerne i den gamle orden