DEBAT. Jeg vil hellere gøre mit for klimaet end for mit eget helbred.

Logik for kødhoveder

 

Nanna Lund, uddannet fra den norske forfatterskole og arbejder som skrivende i København

Med den rette selektive perception kan man finde »veldokumenterede« argumenter for stort set alt. Det er Poul Pilgaard Johnsens kommentar i Weekendavisen #18 et pragt­eksempel på. Opsummeret argumenterer Johnsen, at vegetarernes og veganernes moralisme over for kød­spisere ikke er »nogen farbar vej i klima­debatten«, og at vi ikke må glemme, at det trods alt var kødet, der udviklede vore formødre- og fædres »kapacitet og bevidsthed, herunder moral, som vi i dag render rundt med«. Johnsen fremhæver det ene pro-kød-argument efter det andet, hvor han godter sig ved undersøgelser, der påviser, at både mænds sædkvalitet og kvinders æg­løsning forværres, når vi ikke spiser kød.

Ét af Johnsens argumenter er, at det kræver en »ekstra­ordinær opmærksomhed på at spise mange og bestemte plantebaserede fødevarer for at få nok af alt«, og at »man skal være ignorant for at tro, at de mange unge, som i disse år indskriver sig i veganismens hellige haller, formår at gennemføre en så nøje kost­planlægning, som det kræver«.

Jeg taler ikke fra en hellig hal, men fra en etværelses lejlighed, hvor min kæreste og jeg lever stort set plante­baseret. Her er der ikke råd til en avanceret kostplan, vi har ingen ekstraordinær opmærksomhed på noget som helst, vi spiser ikke engang vitaminpiller – og har aldrig gjort det. Det skræmmende udfald? Intet.

I mine 12 år som vegetar (og delvist plante­baseret) har jeg fået årlige blod­prøver og jævnlige fertilitets­tjek så sent som i forrige uge. Prøverne har aldrig vist nogen mangel på hverken B12, jern, A-vitamin eller alt det essentielle, som udvikler min hjerne, herunder min moral.

Dette kan jeg ikke anvende som bevis for noget som helst, andet end en forsikring om mit eget vel­befindende. Men jeg kunne finde et utal af sundheds­­relaterede argumenter, som modbeviser Johnsens kød-optimisme. Eksempelvis alle de ekstensive undersøgelser, der konkluderer, at vegetarer har lavere tendens til hjerte-kar-­sygdomme, fedme, forhøjet blodtryk, sukkersyge m.v. Jeg foreslår eksempelvis, at man læser Videnskab.dk’s artikel »Vegetar­kost er bedre for helbredet – og bedst for klimaet«, som burde punktere en del af den plante­skepsis, som Johnsen repræsenterer.

Men det væsentligste argument handler ikke om vores fysiske velbefindende – men om klimaets.

Det er her, at jeg, med alt jeg består af, vil hævde, at moralen har sin ret. For blot at slå det helt fast: Verdens klima­forskere er unægteligt enige i deres råd­givning til FN: Hvis vi skal holde os inden for en temperatur­stigning på 1,5-2 grader, skal vi skære drastisk ned på vores produktion af (særligt) okse­­kød. Hvis man har glemt det, udleder okse­kød 14 kilo CO2 pr. kilo, hvor­imod 1 kilo (bæredygtigt producerede) soja­bønner udleder 0,6 kilo CO2.

Selv underdirektøren for Danish Crown, Nicolaj Nørgaard, udtaler til DR: »At spise mindre kød vil uomtvisteligt være til gavn for miljøet.« Svinekøds­producenten mener, at vi bør spise mindre kød, hvis vi vil gavne miljøet. Bare til de sidste tvivlere.

Skulle jeg, mod min forventning, pludselig skrante med både helbred og fertilitet. Skulle min kærestes sæd­kvalitet forværres, for hvert grønne måltid han ind­tager – vil jeg, uden at blinke, sige: Jeg vil hellere gøre mit for klimaet end for mit eget helbred. Jeg vil hellere spise vitaminer resten af livet og insemineres for at blive gravid, end jeg vil underkende det indiskutable faktum: at kød­produktion er en af klimaets største syndere, og samtidig dét, jeg som forbruger lettest kan ændre.

Og hvad med mit eventuelle afkom og deres fysiske helbred? Lad os antage, at forskningen pludseligt – og helt ensidigt – blev enige om, at kød­spisere føder sundere børn, vil det alligevel aldrig være et argument, der for mit vedkommende ville veje op.

For Johnsen og jeg kunne kaste om os med argumenter for og imod vegetarismen og veganismens helbreds­­mæssige fordele og ulemper, men én ting, vi ikke kommer til at diskutere, er, at vores over­forbrug af kød er med til at ødelægge den verden, mit afkom skal vokse op i. Det ved vi. Punktum.

At ændre klimaet kræver den »ekstraordinære opmærksom« på vores kost­vaner, som Johnsen betvivler, min generation er i stand til at give. Jeg er klar på at bevise det modsatte.

 

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. Du kan indsende forslag til en et debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk.

Læs også Poul Pilgaard Johnsens artikel »Kødædere«