Leder.

Skrivebords­sejre

TRUMP skal stilles for en rigsretssag, lyder det konstant fra Det Demokratiske Partis politikere. Også i disse dage, efter at præsidentens familie har lagt sag an for at stoppe forsøgene på at få indsigt i hans privatøkonomi. Adskillige meningsmagere satte ligeledes deres lid til Robert Mueller, den særlige undersøger, i håb om, at han kunne bane vejen for at få præsidenten kylet ud i vanære. Det går næppe i opfyldelse. Mueller frikendte i sin rapport Trump for at have konspireret med Kreml om at vinde valget i 2016 og lod justitsminister William P. Barr afgøre, om der var grund til anklage Trump for forsøg på at obstruere undersøgelsen. Det mener Barr sjovt nok ikke. Dén tvivlsomme vurdering er nu det halmstrå, Demokraterne klynger sig til. Det fremgår, at Trump bad en rådgiver om at få Mueller fyret; en ordre, rådgiveren aldrig udførte.

SKAL præsident Donald Trump smides på porten, er en rigsretssag da også den mest belejlige metode. Så behøver hans modstandere ikke gøre sig umage med at overbevise vælgerne om, at deres kandidat er et bedre bud. Det lykkedes som bekendt ikke sidste gang at vinde ved folkets domstol, skønt Hillary Clinton havde mange flere penge til sin rådighed og fik opbakningen fra broderparten af USAs presse. Derfor er det forståeligt, omend uklogt, hvis man vurderer, at det med den slags vælgere er sikrere at lade dommere afgøre sagen.

FÆLDES kan Trump dog kun, hvis Demokraterne lytter til Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus. Hun hører til de få i partiet, som holder hovedet koldt. Pelosi advarer mod, at den vedvarende kævlen om rigsretssag kan give bagslag ved præsidentvalget næste år. Vælgere kan få den mistanke, at partiet fører en grundløs heksejagt på Trump, og at det er forblændet af foragt over for hans vælgere. For politikere er det sjældent nogen god idé at give indtryk af at se ned på den befolkning, de er sat i verden for at tjene. Demokraterne må opstille en kandidat, som er attraktiv, også blandt de vælgere, som sidste gang stemte på Trump. Om partiet evner det, er tvivlsomt. To af favoritterne, Joe Biden og Bernie Sanders, stormer mod de 80 år. Biden er ikke en imponerende politisk skikkelse. Sanders var som bekendt taberen for fire år siden.

POLITISK står Trump stærkt; en pointe, der ofte overdøves af alle skandalerne. Vælgere støttede en mand, der ville sænke skatterne, sætte USAs interesser øverst, trække soldater ud af utaknemmelige områder, deriblandt Europa, og lukke grænsen for illegale indvandrere. De går mindre op i hans løgne, brutalitet og skødesløse stil. Mange holder ligefrem af, at han er så blottet for politisk korrekthed og spin og ingen midler skyr for at buse sin vilje igennem. Demokraterne bør indse, at næste valg kun kan vindes på politisk substans. Ingen højere retfærdighed kan gøre arbejdet for dem. Kun vælgerne kan afsætte Trump.

 

Læs også Andrey Kazankovs artikel om, at intet tyder på, at Donald Trump har ageret som russisk agent: »Den russiske kandidat«