DEBAT. Når Søværnet forlader Nyholm, må vi ikke overudnytte området til boligbyggeri.

Red Nyholm

 

Nikolaj Bøgh, Allan Mylius Thomsen og Christian Holm Donatzky

Gennem 500 år satte den danske flåde sit markante præg på landets hovedstad. I forsvaret af den danske konges vidt udstrakte riger spillede flåden en helt afgørende rolle, og store dele af København var reserveret til flådens aktiviteter. Betydningen for Danmarks historie og for dansk identitet kan næppe overvurderes. Den epoke er imidlertid endegyldigt slut. Med det seneste forsvarsforlig blev det besluttet, at Søværnet skal forlade Nyholm, som var den sidste del af København, hvor man havde aktiviteter. Udflytningen er planlagt, og lige nu planlægger en arbejdsgruppe under Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse områdets fremtid.

Nyholm rummer store historiske værdier og arkitekturværdier, hvoraf enkelte er sikrede gennem fredning, blandt andet mastekranen og hovedvagten. Det gælder dog her – som med andre områder ejet af Forsvaret – at der findes bygninger, der under normale forhold ville være fredet eller have høj bevaringsværdi, men som i dag sågar ikke er registrerede som bevaringsværdige bygninger. Derfor er der behov for en vurdering af samtlige bygningers bevaringsværdier, før der træffes nogen beslutninger om områdets fremtid.

Dernæst er der behov for at sikre, at Nyholm ikke blot overudnyttes til boligbyggeri, sådan som det er sket med resten af Holmen. For Københavns og Danmarks skyld er den beslutning simpelthen for vigtig til at overlade til Forsvaret selv. Det må og skal være en fælles national beslutning, hvilken fremtid Nyholm skal have. Det er vigtigt, at områdets karakter og bebyggelsesplan bevares, navnlig i den nordlige del af området, der rummer de største arkitekturværdier.

Danmarks historie og København har brug for at passe på disse få kvadratmeter, og der bør i samarbejde med fonde og andre private investorer udvikles en solid forretningsmodel, der fremtidssikrer ikke kun den fysiske kulturarv, men også stedets identitet. Et vigtigt aspekt i den forbindelse er at sikre bevarelse af og fornuftige omgivelser til Batteriet Sixtus, som, efter det vi ved i dag, tænkes bevaret – alt andet ville også være destruktivt vanvid. Batteriet Sixtus rummer Rigets Flag, selve symbolet på Danmarks suverænitet, som har vajet her siden 1788, og rummer desuden de salutkanoner, der blandt andet anvendes ved en lang række officielle og nationale lejligheder.

Det forekommer oplagt at tænke i anvendelsesmuligheder for Nyholm, der bygger videre på flådehistorien. Et maritimt oplevelsescenter har været nævnt, hvilket ville give mening, fordi et sådant ville kunne have fokus på både Københavns fortid og fremtid – lidt i stil med UNESCO Verdensarvsområdet Maritime Greenwich uden for London, som blandt andet formidler den britiske flådehistorie, men måske i mindre skala.

Mulighederne er mange, så længe man tænker på at bevare stedets identitet. Det er ikke så få muligheder, der er gledet os af hænde ved ikke at styre i tide på resten af Holmen og alene se på de kortsigtede økonomiske gevinster, der kunne vrides ud af områderne. Nu er det tid til at tage skeen i den anden hånd og tænke sig godt om, for vi har brug for at redde Nyholm for eftertiden.

 

Nikolaj Bøgh er rådmand på Frederiksberg og folketingskandidat for De Konservative, Allan Mylius Thomsen er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten, og Christian Holm Donatzky (R) er formand for By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til et debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk