1 Sektion uge 16 | 2017

Politisk indspisthed. Døde fisk rådner fra hovedet. Kom Kirsten Birgit hos Den Korte Radioavis til at afsløre, at korruptionen også omfatter Radio24syv?

Af Klaus Wivel

Mærkeligere end fiktion

Satire er bedst, når den blot lader, som om den er satire. Tirsdag kunne Radio24syvs lyttere opleve et udsøgt eksempel på denne undergravende genre, da Den Korte Radioavis sendte sit program med værterne, den flamboyante strigle Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes pryglede redaktør Rasmus Bruun.

Anledningen var et eksklusivt interview, som deres kollega på Radio24syv, radiovært Josefine Kofoed, havde forleden med Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen. Journalister på alle medier havde længe forgæves forsøgt at få fiskeriordføreren i tale, så Kofoed havde her fået sig noget af en fangst.

De skulle tale om en ikke udpræget vindersag for Venstre. For nylig er det kommet frem, at storfiskere har ydet betydelig støtte til Venstre-politikeres politiske kampagner; ikke mindst fiskeriordfører Danielsen har modtaget velvoksne summer. Storfiskernes gavmildhed er kommet for en dag, netop som Venstres miljøminister Esben Lunde Larsen anklages for at tilbageholde oplysninger om, hvordan de selvsamme storfiskere, også kaldet kvotekongerne, kan bekæmpes.

Ekstra Bladet kunne derudover berette, at en af fiskerkongerne har kastet cirka fire millioner kr. i et nyt, lille firma, DayWork Aps, grundlagt og delvist ejet af Danielsen. Kort sagt: Den fiskerimæssige indspisthed lugter ilde; især i et parti som Venstre, hvis egen formand har haft sine vidtbeskrevne vanskeligheder ved at skelne offentlige penge fra private. Som mafiaen siger: En død fisk rådner fra hovedet.

Man forstår derfor godt Danielsens pressemæssige modvilje. Men hvorfor stillede han så op hos Josefine Kofoed på Radio24syv? Det fatter Kirsten Birgit heller ikke i Den Korte Radioavis i tirsdags, og hun (eller han: Kirsten Birgit er en rolle spillet af komikeren Frederik Cilius Jørgensen) giver sin egen forklaring til radiostationens lyttere.

Her bør følge en advarsel. Det lyder til forveksling som satire, men igen: Er det nu også det? Josefine Kofoed »er gift med tidligere forsvarsminister Peter Christensen,« råber Kirsten Birgit til sin skeptiske redaktør Rasmus Bruun. Den oplysning er sand. De to blev viet sommeren 2016 i Holmens Kirke, hvor blandt andet statsministeren deltog.

»Hun er gift lige ind i Venstretoppen,« fortsætter den rablende Kirsten Birgit. »Og så er det hende, der får lov til at interviewe Thomas Danielsen i en sag, der handler om, hvorvidt man har sin sti ren … Hvad i alverden ligner det?« Hun har foretaget »et medløberinterview«, fastslår Kirsten Birgit – en heller ikke helt upræcis observation, hvis man lytter Josefine Kofoeds magelige interview med Thomas Danielsen igennem.

HVIS Radio24syvs ledelse hørte med på Kirsten Birgits anklagende tirade, sad smilet formentlig noget mere stift end hos stationens øvrige lyttere. Det skulle blive stivere.

»Det hele var aftalt på forhånd,« lyder det fra Kirsten Birgit, inden hun fortæller, at hun i udsendelsens følgende faste satiriske element vil gennemgå, hvordan den indledende samtale mellem Josefine Koefod og Thomas Danielsen, lige inden interviewet blev optaget, har lydt. »Hvad er satiren i det,« spørger redaktør Bruun.

Ja, hvori består den? Er det satire? Eller er det sandheden forklædt som satire?

Kirsten Birgit agerer Thomas Danielsens stemme; Rasmus Bruun Josefine Koefods. Hvad der følger, er en pinagtig vennesæl samtale om deres respektive familier, om nyfødte børn og barselsorlov. Thomas Danielsen i skikkelse af Kirsten Birgit forklarer, at han ikke har været med i andre udsendelser. »Men jeg er rimelig tryg ved dig,« lyder det. Josefine Kofoed – spillet af Rasmus Bruun – svarer, at der »jo ikke er en historie, og det er også det, vi skal have frem, ikke?« De enes om, at hvis der er nogle spørgsmål, hvor hans svar »rammer helt skævt«, kan de blive »klippet ud«. »Så stiller jeg spørgsmålet på en anden måde,« forsikrer Kofoed.

Satire?

»Må jeg lige spørge om noget,« lyder det fra Rasmus Bruun, da det tåkrummende interviewmæssige forspil mellem Kofoed og Danielsen er spillet til ende. »Jeg synes efterhånden, jeg kender din måde at skrive på. Du har ikke været inde i Josefine Kofoeds råoptagelser og transskriberet …?«

»Vanvittig anklage,« afbryder Kirsten Birgit indigneret. »Det er ren satire. Det ville da være uhørt!«

I den grad uhørt. Sådan lyder det altid, når Kirsten Birgit indrømmer at have gjort, hvad hun ikke må. Det er da også morsomt for lytterne og forrygende ukollegialt på Radio24syvs indre linjer, at hun virkelig har taget og udskrevet den båndede ordlyd af Koefod og Danielsens fidele samtale inden interviewet og muligvis ændret lidt hist og pist. Derved har Kirsten Birgit ligeledes forbrudt sig mod kildebeskyttelsen: Kilder, der optræder i medierne, må kunne regne med, at samtaler, der er foregået før eller efter selve interviewet, ikke offentliggøres uden tilladelse. Man forstår udmærket, hvis Kofoed og Danielsen føler sig krænkede og underløbne.

På enhver anden redaktion var Kirsten Birgit formentlig blevet direkte fyret, men mon ikke hun slipper? Alle parter står sig nok bedst ved at lade, som om satire og virkelighed slet ikke stemmer overens.

HVORFOR det? Forestil Dem, at Danmarks Radio havde brugt en journalist, der som Josefine Kofoed er »gift ind i Venstre-toppen« til at lave et mikrofonholderisk indslag om korruption i Venstre-toppen. I så fald ville Radio24syvs journalister have været på sagen i hele ugens morgenflade med anklager om, at Venstre-politikeres incestiøse forhold til den danske fiskeindustri nu også omfatter Danmarks offentligt betalte public service-station.

»Det er en absurd virkelighed,« forklarer Rasmus Bruun. »Stranger than fiction,« fortsætter Kirsten Birgit.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533