Faktisk uge 29 | 2016

Abrakadabra. For at lave gode tryllenumre skal man være fingernem og øve sig længe. Men trylleri foregår mest inde i publikums hoveder. Faktisk har besøgt en tryllekunstner på hans værksted.

Af Røskva Würtz

I tryllekunstnerens laboratorium

Kunstige fingre stikker op fra kufferter fyldt med bolde, dukker og dimser. Her er høje spejle, små spejle og spejle, der kan dreje. Hist og pist ligger sæt af spillekort, og en mystisk stol balancerer på to ben i stedet for fire. Langs den ene væg står syv døre i forskellige farver. Er der en hvid kanin bag den røde dør eller en oversavet dame bag den blå?

I stedet går døren fra underetagen op, og David Tholander kommer op ad trappen. Han er ikke klædt i høj hat og kappe, men ser helt almindelig ud i bukser og T-shirt.

Alligevel er der noget mystisk over ham. Han taler langsomt og tydeligt og understreger sine ord med bløde håndbevægelser, mens han hele tiden ser mig i øjnene som en hypnotisør. David Tholander er professionel tryllekunstner, og dette er hans laboratorium. Her øver han sig og opfinder nye tricks til sine magiske shows.

David Tholander startede med magien for 19 år siden, hvor en mand ved en lille bod i Djurs Sommerland fangede den tiårige drengs opmærksomhed. Manden solgte trylletricks, som man kunne købe og lære at lave selv. David var tryllebundet, da manden demonstrerede korttricks og fremtryllede mønter.

»Jeg kunne have stået der hele dagen,« siger han.

I de første år var trylleriet en hobby. Så blev det til et fritidsjob at optræde til fødselsdage og fester, og senere gik David Tholander to år på en skole for fysisk teater i Paris. Han har også studeret hos en berømt tryllekunstner, der hedder Armando Lucero, i Las Vegas.

Snyder sanserne

Når David Tholander optræder foran et publikum, møder han to forskellige reaktioner.

»Den ene reaktion er, at folk løfter øjenbrynene og smiler, så deres øjne bliver store, og ansigtet åbner sig helt op. De nyder at blive overrasket.«

Men det er ikke alle, der kan lide trylleri. Nogle føler sig dumme, når de ser et tryllenummer, og bliver frustrerede over, at de ikke kan forstå det.

»Deres øjenbryn og ansigter trækker sig helt sammen, mens de prøver at regne ud, hvordan jeg har snydt dem,« siger han.

I virkeligheden er det ofte vores egne hjerner, der snyder os og skaber den magiske oplevelse.

»Det, jeg gør, er ikke noget overnaturligt. Det er tricks, som bliver lavet ved hjælp af fingerfærdighed og ved, at jeg fortæller en god historie. Men i publikums hoveder bliver det til magi.«

Hjerneforskere og psykologer har undersøgt, hvad der sker med vores sanser, når vi ser et tryllenummer. Det er en blanding af, hvordan hukommelsen virker, hvad vi fokuserer på, og hvordan hjernen hjælper os med at skabe mening. De tre ting er meget nyttige, når vi bevæger os rundt i verden til daglig. Men trylleri fungerer netop ved at manipulere med de evner.

Hjernen er vild med vaner og mønstre. For hvis vi skulle opfatte alting forfra, hver gang vi så det, ville vi blive udkørte. Derfor laver hjernen nogle smutveje for os, for eksempel når vi ser på noget. Vores øjne kan kun se et lille område ad gangen og må konstant bevæge sig for at danne et helt billede. Men øjnene kan aldrig nå at fange alt, så hjernen fylder tomrummene ud med ting, som den kan huske, har været der før. Så når vi ser noget bevæge sig, stoler vi på vores øjne, selvom de ikke ser så godt, som vi tror.

Når vi for eksempel ser noget bevæge sig opad, fortæller vores hjerne os, at det bliver det nok ved med, for sådan plejer det at være. En tryllekunstner kan bruge vores hjernes vaner til at snyde vores sanser. Han kan kaste en bold op i luften to gange, og når han tredje gang i stedet skjult lader den falde til jorden, opdager vi det ikke. I vores hjerner ser vi det, som om bolden forsvandt mellem fingrene eller op i den tynde luft.

»Noget af det interessante ved at trylle er, at der er nogle principper, der ligger så dybt i os mennesker, at vi bliver snydt. Selv hvis man kender tricket, kan man stadig blive snydt,« siger David Tholander.

Makaber magi

»Jeg har et trick, hvor det ser ud, som om jeg stikker en 26 centimeter lang nål igennem min arm, og en bloddråbe begynder at pible frem,« fortæller han.

Måske har du set tv-tryllekunstneren David Blaine lave et lignende trick med en issyl gennem hånden foran folk som Kanye West og Will Smith.

»Jeg starter tricket med at sige, at det ser virkeligt ud, og at det også godt kunne være det. Men at det ikke er virkeligt. Det er et trick,« fortæller Tholander.

»Det er fantastisk, fordi man kan være helt ærlig om, at det ikke er ægte, men publikum bliver alligevel ofte frastødte og forvirrede. Og samtidig virker det tiltrækkende.«

Mange magikere er specialister i uhyggelige og makabre tryllenumre. Gennem tiden har tryllekunstnere gjort, som om de huggede hovedet af folk, savede smukke damer midtover eller spiddede små drenge for så at vække dem til live igen.

Det er ikke alle, der er så ærlige som David Tholander. Nogle tryllekunstnere påstår, at de laver vaskeægte magi og ikke bare tricks. Sådan var det også før i tiden, hvor troldmænd og åndemanere tryllede for at lokke penge eller tjenester fra folk.

»Det er en særlig form for magt, man kan have over publikum,« siger Tholander.

»Men jeg prøver altid at vise, at jeg ikke er ude på at føre nogen bag lyset eller gøre grin med tilskuerne.«

Tricket med den lange nål slutter med, at David Tholander trækker nålen ud af armen, tørrer blodet af og viser, at der ingen huller er i hans hud. Heldigvis laver han ikke det uhyggelige nummer her på laboratoriet. I stedet finder han et spil kort frem og blander dem svimlende hurtigt.

»Vælg et kort,« siger han smilende. Jeg trækker mit udvalgte kort ud af stakken og kigger på det: ruder knægt.

»Stik det ind i bunken igen. Så blander vi oooog ... ser det her bekendt ud?«

Han viser mig klør seks. Men det er jo ikke mit kort.

»Er det rigtigt? Er du sikker? Det er da den rigtige farve, ikk’? Nej?«

Jeg bliver helt forlegen. Måske har jeg ødelagt hans trick. Måske er han bare ikke så god en tryllekunstner, som jeg troede.

»Det er OK. Der er nemlig det sjove, at man kan køre kortet langs bunken som et dankort sådan her. Ser det bekendt ud nu?«

Klør seks har pludselig skiftet farve, og ruder knægt smiler op fra kortbunken. Jeg mærker mine øjne blive store og hagen falde ned.

»Man mister desværre lidt den følelse, når man bliver tryllekunstner og kan regne de fleste numre ud,« siger David Tholander.

»Men en sjælden gang ser jeg et nyt trick, som er så godt udført, at jeg ikke kan forstå det. Og det er noget af det bedste, jeg ved.«

Tholanders idoler

♠ Derren Brown er en engelsk illusionist og hypnotisør. Han er kendt for sine originale shows, hvor han imponerer publikum med sin hukommelse og sin kontrol over mennesker og ting.

♥ Armando Lucero er en amerikansk tryllekunstner, som ikke er så kendt. Men andre tryllekunstnere er vilde med ham. Hans tricks er nemlig enkle og elegante og bruger helt nye teknikker, så han kan snyde alle, når han for eksempel får mønter til at forsvinde og dukke op igen.

♦ Yann Frisch er en fransk tryllekunstner, jonglør og klovn. Han bruger teater til at skabe et magisk univers. I 2012 vandt han verdensmesterskabet i trylleri med sit nummer »Baltass«, som består af en kop, en kande og en bunke røde bolde. Du kan finde nummeret på Yo..

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533