Kultur uge 47 | 2015

Portræt. Cate Blanchett spiller en graverjournalist i stiv modvind i filmen Truth. Den 46-årige australske stjerne er en af sin generations ypperste skuespillere – kendt fra blandt andet Ringenes Herre og Elizabeth.

Af Brian Iskov

På det dybe vand

Cate Blanchett hopper helst fra timetervippen.

»Hvis jeg bliver tilbudt en rolle og ikke aner, hvordan jeg skal spille den, siger jeg som regel ja. Det holder mig på tæerne,« siger den australske skuespiller.

Hendes amerikanske kollega, Rooney Mara, har karakteriseret de to poler i Blanchetts tiltrækningskraft som: ynde og frygtløshed.

46-årige Blanchett er dobbelt Oscar-belønnet, vellidt og respekteret af alle i branchen. Samtidig kan hun fremstå stridslysten, som når hun påpeger uligheden i mediernes premieredækning (hvor kun kvinderne udsættes for kameraernes elevatorblik på den røde løber). Eller når hun i en Oscar-takketale blidt, men fyndigt skoser sin industri for stadig at sætte kvindefilm i bås som »nicheprodukter«:

»De indtjener faktisk penge. Kloden er rund, folkens.«

Denne uge er Blanchett aktuel i den politiske spændingsfilm Truth. Til marts følger Cannes-hittet Carol, hvor hun forelsker sig i en yngre kvinde. De to film er skuespillerens første, siden hun fik en Oscar som teatralsk hyperneurotiker i Woody Allens Blue Jasmine for halvandet år siden.

I Truth spiller hun Mary Mapes, som indtil 2004 var producer på 60 Minutes, CBS-selskabets journalistiske flagskib. Mapes’ graverhold afslørede amerikanske soldaters overgreb på fangerne i Abu Ghraib-lejren. Men et indslag om den siddende præsident George W. Bush og hans fortid i nationalgarden – hvor han angiveligt blev placeret for at undgå tjeneste i Vietnam – bragte Mapes i uføre.

Kort efter udsendelsen gik republikanske bloggere i kødet på nyhedsholdets research. Polemikken om detaljernes sandhed flyttede fokus væk fra indholdet og over på budbringeren. CBS håndterede krisen ved at fyre Mapes. Hendes mentor, programmets legendariske vært, Dan Rather, valgte selv at træde af. Mapes har aldrig siden arbejdet med tv.

»Når jeg påtager mig en rolle efter et autentisk forbillede, føler jeg et særligt ansvar for at levere et tredimensionelt portræt,« siger Cate Blanchett. »Mit job er at finde ind til, hvad der driver værket. Alle mennesker har fejl og mangler. Jeg tilslutter mig det østerlandske syn på æstetik: At noget kun er perfekt, hvis det har en skavank. Og at man kan lære meget mere af sine fiaskoer end af sine succeser.«

Blanchett har spillet journalist før. Den irske avisreporter Veronica Guerin (i filmen af samme navn fra 2003) førte korstog mod Dublins narkobagmænd. Hun betalte med sit liv i 1996.

»Guerin og Mapes var begge kvinder, som skulle begå sig i en mandeverden. De havde afsmagen for hykleri og modviljen mod tyranner til fælles, hvilket også afspejlede sig i de historier, som de kastede sig over. Som alle journalister elskede de at komme først med en kontroversiel og potentielt farlig nyhed. På den anden side fortæller Mary også, hvor meget hun nød at interviewe George Clooney til 60 Minutes,« bemærker Blanchett – med henvisning til sin egen faglige spændvidde.

På teatret har hun uforfærdet tacklet Tolstoj, Genet, Mamet, Shakespeare og Tennessee Williams, og da jeg møder hende på Londons Soho Hotel, krydrer hun uden at blinke samtalen med henvisninger til agitprop og Jerzy Grotowski (foregangsmand inden for polsk eksperimentalteater, red.).

Blanchetts filmografi er en balanceakt mellem højspændt dramatik og brede bio-baskere. Efter seks år på hjemlandets scener opnåede hun i 1998 internationalt filmgennembrud som den unge dronning Elizabeth I med alabasthud og gennemtrængende blå øjne. Blanchett gentog succesen i Elizabeth: The Golden Agei 2007 og blev dermed den eneste skuespiller, der har været Oscarnomineret to gange for den samme rolle. Hun er desuden den eneste australier, der har vundet to Oscars for skuespil. Mod lønner sig.

»Et manus, som andre forkaster, ser jeg ofte som en mulighed,« fortæller Cate Blanchett.

»Efter Elizabeth fik jeg stakkevis af tilbud om hovedroller, men alle manuskripterne fortalte den samme historie i forskellige kostumer. I stedet tog jeg en rolle i en film, hvor jeg døde på side 9 i drejebogen (Lasse HallströmsThe Shipping News, red.).«

Fra 1999 og frem markerede den hårdtarbejdende australier sig hastigt som et alsidigt og spændende filmtalent, der forgyldte enhver rolle, selv når helheden ikke levede op til hendes indsats. Tro mod sit credo om helst at springe ud på dybt vand legede Blanchett kispus med egne og publikums forventninger: Hver ny figur var udpræget forskellig fra den seneste.

Hun tog fusen på de fleste ved at tone frem som vulgærblond, nedringet Long Island-hustru i Cool Air. Mike Newells film fra 1999 er stadig en af de få rendyrkede komedier på Blanchetts cv, omend hun har flirtet med camp som ond stedmor i Kenneth Branaghs Eventyret om Askepot (2014) og tegneserierussisk skurk i Spielbergs Indiana Jones og krystalkraniets kongerige.

Størst publikum fandt hun med Peter Jacksons to Tolkien-trilogier. Elverdronningen Galadriel er et oplagt match til Blanchetts æteriske aura, men hun kan også udstråle den klassiske hollywooddivas glamour. Martin Scorsese aftappede denne mondænt-myndige åre i The Aviator (2004), hvor Blanchett kanaliserede Katharine Hepburn til Oscarbravur.

De to kvinder overlapper ikke kun i kraft af deres ranglede fysik og næsten karikerede ansigtstræk; de overdimensionerede kindben og årvågne katteøjne, der kan skyde gnistrende lyn det ene sekund og lokke sovekammerblidt det næste.

Blanchett og Hepburn bærer også på samme skarpe intellekt og respektindgydende selvstændighed. Deres kælent aristokratiske air får modspil af jordbundethed og uhøjtideligt humør, omend Cate Blanchett, i egen person, dybblå kjole og draperet i havfruelignende positur på sofaen, fremstår mindre kantet og mere feminint graciøs end »buksetrolden« Hepburn.

Mary Mapes i Truth adskiller sig fra Hepburn, Guerin, Elizabeth og komediennen Lucille Ball, som Blanchett spiller i en kommende film, på et væsentligt punkt. Hun er stadig lyslevende. »De andre kreperede, efter at de så mig spille dem!« lyder det muntert fra Blanchett.

Filmens instruktør og forfatter, James Vanderbilt, ønskede ikke, at Blanchett imiterede den relativt ukendte Mapes. Alligevel tilegnede skuespilleren sig Mapes’ bevægelser og tics ved at observere og udfritte hende i langvarige skypesamtaler.

»Jeg spurgte Mary om en masse åndssvage ting, som publikum aldrig vil få kendskab til. Såsom hvad hun har i håndtasken, og om hun holder orden i den. Banale detaljer, men de er med til at tegne et billede af, hvilken slags journalist hun er. Jeg ville gerne fokusere på, at hun var en outsider, som befandt sig uden for østkystens nyhedscentrum, og hvordan hun gik til denne her historie,« forklarer Blanchett.

60 Minutes-affæren markerede et tidehverv i forholdet mellem medier og seere. Det var første gang, et journalistisk scoop blev kuldsejlet af blogosfærens selvbestaltede meningspoliti. I et svagt øjeblik begår filmens Mary den fejl at google sig selv. Resultatet er ikke kønt.

»Kulturkritik er en væsentlig bestanddel af samtalen mellem afsender og modtager. Men stemmerne på internettet glemmer i stigende grad at placere værkerne i en kontekst. Det interesserer mig ikke, om nogen ’synes godt om’ noget eller ej på Facebook. Konstruktiv kritik kan jeg bruge. Ros har jeg det svært med,« siger Cate Blanchett.

Instruktør James Vanderbilt priser sin hovedrolleindehaver for hendes store engagement.

»Efter at skandalen gjorde Mary Mapes uanvendelig på arbejdsmarkedet, lærte hun at strikke. Det blev en ventil for al den nervøse energi, hun ikke længere fik afløb for i sit professionelle virke. ’Man forventer ikke, at en kvinde som mig strikker,’ siger hun i filmen, og det er en af de vidunderlige modsætninger, der gør figuren menneskelig,« siger Vanderbilt.

Klippet i Truth,hvor Mapes nørkler med strikkepindene i sin advokats venteværelse, varer måske fem sekunder. Vanderbilt fortæller, at Cate Blanchett lærte sig at strikke til denne ene scene:

»Den kvinde kan alt.«

Læs anmeldelse af Truth side 6.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654