1 Sektion uge 40 | 2015

Af Anne Knudsen

Krig i virkeligheden

Rusland har sendt nogle af sine mest avancerede kampfly til Syrien, hvor de allerede har bombet områder i provinsen Homs, hvor den – mere eller mindre – demokratisk sindede oprørshær har sine holdepunkter. Islamisk Stat, derimod, har ikke den mindste smule antydning af tilstedeværelse i det pågældende område. Den russiske præsident Putin er med andre ord i gang med sin helt egen Mellemøst-politik, hvor han som sædvanlig gør, hvad der passer ham, og siger lige, hvad der falder ham ind. Uden at det sidste har nogen mærkbar forbindelse til det første. Påstanden i det syriske tilfælde er, at Putin giver en hånd med bekæmpelsen af IS. Men som det fremgår andetsteds i avisen i dag, er NATO ikke af den opfattelse, at det er det, det går ud på, eller det, der reelt foregår. De russiske fly er nemlig beregnet til at føre luftkrig, fly-til-fly. Og det eneste, der for tiden er på vingerne i Syrien, er den russisk-allierede Assads fly og så vores. NATOs.

I en verden, hvor USA spillede den rolle, vi har vænnet os til siden Anden Verdenskrig, ville sådan noget aldrig være sket. Putin ville ikke have vovet det; men formodentlig ville der heller ikke have været baggrund for, at han kunne gøre det. I Syrien ville nemlig Assad enten være afsat eller for alvor styrket; han ville have været genstand for strategisk begrundet magtpolitik. Men USA har i dag en præsident, der åbenbart trivedes som forgudet idol, men som nu efter alt at dømme har abdiceret. I spidsen for NATO står dette vaklende spøgelse af en leder, og i visse NATO-lande lader man ligesom i Danmark til at tro, at dette er et tegn på, at der er fred og ingen fare. Det er det desværre ikke.

Syrien er et land ved Middelhavet; der er kun kort fra Latakia til Europa, og en permanent russisk tilstedeværelse ved Middelhavet er uden tvivl vigtigere for Putin end en eventuel kamp mod IS. Torsdag rapporterede internationale medier, at russiske fly bombede i nærheden af Latakia, hvor der ikke er skyggen af noget IS. Pointen er her, at russerne antagelig har tilstrækkelig styrke i luften til at holde dele af Syrien lukket for vestlige fly; det er oplagt, at NATO vil være mere forsigtig med at undgå at skyde på russiske fly, end russerne vil være med at undgå at bringe sig i fare. Det fremgår allerede af hele situationen og ikke mindst af de ultrakorte varsler, russerne forsøger sig med at give NATO, om at holde sig væk fra dette eller hint område, som man vil bombe.

Mens dette storpolitiske strategiske spil står på, bliver tegnene mere og mere tydelige; vi risikerer her i Europa at skulle klare os uden USA. Det er jo dét, som i praksis foregår i øjeblikket; vi er meget nær ved at være blevet alene hjemme. Derfor kan vi ikke længere klare os med den forsvarspolitiske vanetænkning, som er grunden til, at Danmark følger et jammerligt forsvarsforlig fra tilbage i 2013. Vi har det mest mishandlede forsvar og den mindste hær, Danmark har haft i historisk tid. Det er en katastrofe.

Vesten fremstår i dag som en gammel stormagt, der er i færd med at gå i barndom. Hvis ikke vi snart samler opmærksomheden, ender vi med ikke alene at indrette os, så vi ikkekanforsvare os selv; vi ender også med at være holdt op med at tro, at vi harrettil at forsvare os selv. At Vladimir Putin udlægger europæernes handlinger på denne måde, er der ikke megen tvivl om; det var formentlig med den mest måbende vantro, at han kunne konstatere, hvor uanfægtede vi var af aggressionen i Ukraine. Sanktioner er ubehagelige, men de er ikke krig.

Vrider vi hænder længe nok uden at gøre anstalter til at kunne forsvare os, står vi til at tabe vores selvbestemmelse. I et Europa uden USA ligger Rusland stadig lige tæt på Danmark, og dansk udenrigspolitik uden Rusland har aldrig eksisteret. Det er derfor ganske korrekt, når udenrigsminister Kristian Jensen siger, at vi bliver nødt til at tale med russerne; hvis man ikke forhandler med sine fjender, går alting hurtigt galt. Men i den slags samtaler er det afgørende, hvor stærk man egentlig er.

Hænder der noget, som kunne friste russerne til at prøve deres konventionelle styrker på landjorden, er det os og vore allernærmeste naboer, der står først for skud. Og hvis vi ikke har noget at slå igen med, er udfaldet givet. Ingen kan længere tro, at Putins Ruslandikkekan finde på hvad som helst.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654