1 Sektion uge 43 | 2016

Af Anne Knudsen

Fætter Rusland

Danmark ligger ved udsejlingen fra Østersøen og har derfor altid været et umådelig interessant land for de magter, der voksede frem ved andre af dette havs kyster. Vi ligger således tydeligt og klart i Ruslands militære interessesfære, omend ikke i allerforreste række; dér ligger Estland, Letland og Litauen. Vi ligger imidlertid tæt nok til, at de nyopstillede, atombevæbnede missiler i Kaliningrad med en meters nøjagtighed kan ramme mål i København og på øerne; de rækker 500 kilometer. Missilerne hedder Iskander efter verdenserobreren fra Makedonien, Alexander den Store, som via den græsk-byzantinske forbindelse til russisk-ortodoks religion regnes for en slags mytisk forgænger for det sejrrige russiske imperium.

Har man længe ventet, at Kaliningrad, det gamle Kønigsberg ved Østersøen, ville blive bevæbnet med atomraketter, så var det alligevel en foruroligende oplevelse, da to russiske korvetter fra Sortehavsflåden i denne uge sejlede ned gennem Storebælt. De havde nemlig en anden, langt voldsommere missiltype ombord, Kalibr-missilerne. Deres atomladninger kan fra Kaliningrad ramme overalt i Vesteuropa; de har en rækkevidde på 2.600 kilometer. For os i Danmark, der i forvejen lå inden for Putins atomare rækkevidde, gør det kun den forskel, at vore allierede nu ligesom vi må leve med en eksistenstrussel fra et stadig mere aggressivt Rusland.

Dårlige nyheder, må man sige, og måske et dårligt tidspunkt for Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup, sekunderet af sin far Søren Krarup, at rykke ud med meldinger om, at vi burde være meget mere åbne over for Rusland. Vi er nemlig naturlige allierede i kampen mod det muslimske verdensherredømme, som i Dansk Folkepartis perspektiv udgør langt den største trussel mod Danmark. Vi har misforstået Putin, hvis forskellige aggressioner i Ukraine bare er en helt forståelig reaktion på, at Vesten »træder ham hårdt over tæerne«, som fr. Krarup udtrykker det.

Erfaringer med russiske alliancer er der heller ingen mangel på i danmarkshistorien; Danmark har bare altid trukket det korteste strå, når vi havde skrevet under på en eller anden aftale med Rusland. Vi blev ofret, når bedre tilbud meldte sig. Som fr. Krarup så rigtigt siger: Rusland har interesser. Det har Danmark imidlertid også, og de er kun sjældent sammenfaldende med de russiske. Danmark forsøgte i 1600-tallet at alliere sig med Rusland for at inddæmme Sverige, der voksede frem som en aggressiv stormagt og endte med at true Danmark på selve eksistensen. Russerne kom os aldrig til hjælp.

Med den storstilede russiske ekspansion i det tidlige 1700-tal måtte Danmark alliere sig med England mod Rusland for at sikre engelsk støtte til besiddelsen af Slesvig. Senere i århundredet medførte Slesvig-spørgsmålet, at Rusland gik i krig mod Danmark; de to hære stod allerede over for hinanden ved Kolberg i Mecklenborg, da russerne pludselig forlod slagmarken. Den tsar, der havde sendt dem i krig, var blevet afsat og myrdet. Med hans efterfølger, Katarina den Store, indgik vi i 1773 Den evige Alliance; den blev mindre evig, end den lød. Da Sverige efter napoleonskrigene bemægtigede sig Norge, var der også et misligholdt russisk løfte i baggrunden.

Russiske interesser har det med at indebære russisk dominans. Og hvis man kaster et blik på den samfundsorden, russerne lever med og antagelig har udsigt til at skulle leve med til evige tider, så er det ikke nogen tillokkende tanke at skulle dele samfundsorden med dem. Og det har aldrig været nogen fornøjelse at høre under de skiftende russiske imperier. Men dertil når vi også kun, hvis europæerne har held til at ødelægge den Europæiske Union; dét er som bekendt et andet af Dansk Folkepartis projekter. Uden EU og NATO må vi ganske rigtigt logre for Rusland.

Alliancer medfører forpligtelser, og vores alliance med de andre vestlige demokratier i NATO er kun så stærk, som deltagerne gør den. Hvis vi fortsat mishandler og forsømmer det danske forsvar, undergraver vi NATOs styrke. Da det er ganske utvivlsomt, at Rusland har interesse i at underlægge sig de baltiske randstater, kan NATO meget vel komme i aktion lige her, hvor vi bor, før vi er blevet meget ældre. Om Danmark kan overleve dét, ved vi ikke.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654 Telefon: 33752533