1 Sektion uge 48 | 2015

Af Anne Knudsen

Den røde streg

Tyrkiet trak i denne uge en rød streg i forholdet til russerne. Den tyrkiske regering havde gentagne gange i de seneste uger indkaldt den russiske ambassadør og protesteret mod russernes ustandselige krænkelser af det tyrkiske luftrum ved grænsen til Syrien. Så da to af det tyrkiske flyvevåbens F 16-fly i tirsdags skød et russisk kampfly ned, fordi det trængte ind i tyrkisk luftrum, var det en konsekvent opfølgning af protesterne. Og Ankara kunne svare på præsident Putins rasende udfald, at russerne var blevet advaret. Også det nedskudte fly og det kampfly, det fulgtes med, blev ifølge tyrkerne advaret, ti gange i løbet af de sidste fem minutter, før Tyrkiet beskød dem. Det bestrides af den ene russiske pilot, som har overlevet at falde ned i det oprørskontrollerede område af Syrien, som flyene bombede; men tyrkerne har lydoptagelser.

I de første dage efter nedskydningen optrådte præsident Putin temmelig ubehersket i medierne; han talte om forræderi og dolkestød i ryggen, mens høgene i russisk politik (og de er altså betydeligt mere krigsliderlige end Putin) krævede alt fra invasion på landjorden i Syrien og til atomar udslettelse af Tyrkiet, mens udenrigsminister Lavrov derimod har optrådt sindsligevægtigt og udglattende. Hvis russerne er forbløffede, er det ikke uden grund; det er første gang i Putins tid, at et NATO-medlem har fulgt op på sine ord med handling. Derfor har russerne meget nemt kunnet danne sig den antagelse, at NATO er en ægte papirtiger, fuld af rumlende lyde og med det svajende siv præsident Obama i toppen, men helt uden handlekraft.

Rollen som grænsesøgende bølle har passet Putin vældig godt, og grænserne har jo vist sig at ligge betydelig længere fremme, end påstanden var. Russiske fly overflyver hver eneste dag NATO-staters grænser. Danske F 16-fly går jævnlig på vingerne for at følge disse fremskudte stridskræfter, og der er ingen som helst tvivl om, at Putins Rusland bevidst chikanerer både østersølandene og landene omkring Nordsøen. Briterne har netop skærpet deres overvågning af de skotske kyster på den foranledning. Putin prikker hele tiden til os for at se, om der er blødt, og for at sondere, hvor langt han kan gå uden at blive standset. Der var god plads for den grænsesøgende, har det vist sig. Grænsen viste sig at være Tyrkiet.

Som adskillige iagttagere har påpeget, er den tyrkiske præsident Erdogan ikke en mand, der begejstrer os europæere noget videre. Omtrent lige så magtfuldkommen på sin egen måde, som Putin på sin; stålsat modstander af kurdernes ambitioner, kun mådeligt interesseret i bekæmpelsen af Islamisk Stat – og åbenlyst geopolitisk engageret. Erdogan kan se for sig det shiitiske Iran, det shiitisk dominerede Irak, shia-alawitterne i al-Assads klike, Hizbollah og endelig shiaernes magtfulde russiske allierede tilsammen omringe Tyrkiet. Og endelig solidariserer tyrkerne sig med de tyrkisktalende minoriteter: Krim-tatarerne og turkmenerne i Syrien. Det er en endnu mere vilkårlig tilfældighed end resten af grænserne i Mellemøsten, at Hatay-provinsen delvis er syrisk.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var den i hele verden, der så mest forskrækket ud i onsdags, da det stod klart, hvad tyrkerne havde gjort. Han manede til besindighed og var i sin – obligatoriske – støtte til NATO-medlemmet Tyrkiet kun lige akkurat kuldslået. Og det er klart, at NATO altid må mane til besindighed; atomraketterne står fortsat klar i deres brønde.

Egentlige kamphandlinger mellem NATO-lande og Rusland har været en åbenlys risiko, lige siden Rusland gik ind i krigen i Syrien. Det er så farligt, hvad der foregår. Tyrkiet har gjort alle involverede en tjeneste ved at demonstrere, hvor farligt det er, når luften er fuld af kampfly, der ikke kæmper for samme sag. Rusland kæmper jo ikke mod IS, menforal-Assad. Derfor bomber russerne turkmenerne i Hayat, tæt på den tyrkiske grænse; turkmenerne kæmper mod Assad-regimet.

Frontstat mod Rusland er Tyrkiet nu blevet, og europæerne er begyndt at skufle med fødderne og se efter udgangen. Men det er rigtig farligt for NATO, hvis vi begynder at finde fejl ved medlemslandene, så snart de kommer i frontlinjen. Artikel fem handler ikke om kulturel enighed, men om militært forsvar; ethvert NATO-medlem er fuldt medlem.

 
 
 
 
Ophavsret Privatlivspolitik Generelle handelsbetingelser
Weekendavisen Pilestræde 34 DK-1147 København K. CVR: 25337654