Debat. Europa er for dårlig til at beskytte herboende tjetjenske flygtninge, som myrdes på stribe af agenter med tråde til Putin.

De forudsigelige mord

 

Af Thomas Bindesbøll Larsen, Historiker, Støttekomiteen for Tjetjenien

Så skete det igen. Foran et byggemarked i byen Gerasdorf, en forstad til Wien, blev den 43-årige tjetjenske flygtning Mamikhan Umarov lørdag den 4. juli brutalt dræbt med fem pistolskud i brystet. En ren likvidering.

To formodede gerningsmænd blev efter dygtigt politiarbejde anholdt. De er ifølge østrigsk politi begge russiske statsborgere. Formentlig udsendt af den nuværende og af Putin indsatte diktator i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov.

Den myrdede var flygtet fra Tjetjenien i 2004. Han fik konventionsasyl i Østrig i 2007. Tilbage i Tjetjenien blev hans bror brutalt tortureret og dræbt. Hans moder og søster tillige tortureret af Kadyrovs bødler – med vanlig støtte fra Putins efterretningstjeneste FSB, som stadig er til stede i det russisk-besatte Tjetjenien. Hvis nogen ellers skulle tro noget andet.

Af samme grunde indledte den nu myrdede flygtning en oplysningskampagne om alle overgrebene og mordene, også på sin egen familie. Det foregik blandt andet på YouTube. Han kaldte sig her »Anzor of Vienna«. Optimistisk tog han – som selv var forhenværende politimand – samtidig pseudonymet »Martin Beck« til sig. Dermed håbede han formentlig også på lidt forståelse i jagten på at opklare de værste (krigs)forbrydelser. Som svenske Martin Beck gør i krimiserier.

Den brutale likvidering er blot det seneste rys­tende eksempel på en række mord og mordforsøg på aktive flygtninge, der kritiserer både Kadyrov og hans bagmand Putin. Samme politiske flygtninge burde være aktivt beskyttede i hele EU-kredsen. Hvad er ellers hele meningen med at tildele mennesker asyl på grund af »personlig forfølgelse«?

En kort gennemgang af de seneste års mord og mordforsøg trækker et klart og blodigt spor tilbage til Kadyrov og til hans bagmand og dukkefører, Putin. De seneste eksempler:

Den 26. februar 2020 udførtes et natligt mordforsøg i Gävle, Sverige, mod den meget aktive kritiske tjetjenske flygtning og youtuber Tumso Abdurakhmanov, en videoblogger med titusinder af følgere. Det lykkedes heldigvis for Tumso at overmande overfaldsmanden, der havde angrebet ham med en hammer. Den mistænkte sidder nu bag lås og slå.

Den 30. januar 2020: Den kritiske tjetjenske flygtning og blogger Imran Aliev findes dræbt på et hotel i den franske by Lille. Myrdet med 135 knivstik. Fransk politi har identificeret en hovedmistænkt russisk statsborger, som ifølge samme politis oplysninger hastigt forlod Frankrig via fly til Moskva.

Den 23. august 2019: Zelimkhan Khangoshvili, en georgisk/tjetjensk modstandsmand, blev myrdet i Berlin. Han kæmpede ved fronten sammen med Aslan Maskhadov, som stod bag den tjetjenske sejr over den russiske overmagt i efteråret 1996. Maskhadov blev i januar 1997 Tjetjeniens hidtil eneste præsident – via OSCE-godkendte valg – med over 65 procent af stemmerne.

Den 8. marts 2005 blev Maskhadov myrdet i et baghold udført af russiske specialtropper bistået af Tjetjeniens nuværende diktator, Ramzan Kadyrov. Mordet fandt sted midt under en våbenhvile, Maskhadov havde erklæret i håb om fredsforhandlinger. Europa var tavs.

I 2016 flygtede den nu myrdede Khangoshvili med sin familie til Tyskland og søgte politisk asyl efter et mordforsøg i Georgien.

Khangoshvili blev myrdet af skud på klos hold af en udsendt agent, formentlig fra GRU (Ruslands militære efterretningstjeneste). Den mordmistænkte blev pågrebet takket være to snarrådige teenageres nøjagtige beskrivelser af morderens videre færden. Den mordmistænkte – en etnisk russer – har hidtil været tavs som graven.

I december 2019 fremførte Tyskland en skarp protest mod Rusland og udviste et par russiske diplomater. Den 18. juni 2020 blev den mordmistænkte ført for retten, hvor anklagen lyder på overlagt mord. Desuden har den tyske anklager helt officielt i anklageskriftet udpeget den »russiske stat« som direkte involveret. En mistanke, der går igen i de andre mord.

Det er på høje tid, at Europa vågner op til en mere aktiv dåd. Herunder at beskytte modige tjetjenske flygtninge, der blot benytter sig af det frie ord herovre, hvortil de af samme grund blandt andet er flygtet.

Mens Europa svigtede de civile tjetjenere totalt under Putins folkemordsagtige og dybt beskidte krig i Tjetjenien 1999-2009, burde man vel i det mindste nu om dage yde mere aktiv beskyttelse af de modige og kritiske stemmer blandt tjetjenske flygtninge herovre. Alt andet vil være dobbelt forræderi.

 

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk.