Podcast. Lone Frank er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet elsker sine venner, men hun må samtidig erkende, at hun har brug for dem i sit liv.

Elsker man sine venner?

Da Lone Franks kæreste døde for fire år siden, konstaterede hun til sin forbløffelse, at hendes nære venner ikke stillede op.

Den oplevelse er ikke usædvanlig, får hun i epsiode 4 af podcasten »Ingen elsker Lone Frank« at vide af udviklingspsykolog Ditte Winther Lindquist, som forsker i venskaber og sorg.

Den vigtigste præmis i et venskab er nemlig, at man skal kunne identificere sig med hinanden, men hvem vil spejle sig i et menneske, som har lige mistet og ikke længere er den samme?

Men Lone Frank opdagede samtidig, at andre stillede op og delte deres erfaringer med tab og at miste, og at netop disse samtaler var noget af det, som trøstede hende mest.

I podcastens fjerde afsnit undersøger Lone Frank venskabet. Den græske filosof Aristoteles har kaldt venskabet for den mest ophøjede form for kærlighed, fordi den er fuldstændig frivillig.

Alligevel er Lone Frank i tvivl om, hvordan man er en rigtig ven og ikke mindst hvordan man bærer sig ad med at få nye venner sent i livet.

Læs også Lone Franks essay om kærlighed: »Elsker, elsker ikke«

 

Ingen elsker Lone Frank

Da Lone Franks kæreste døde for fire år siden, opdagede hun pludselig, at der ikke længere var nogen, som elskede hende. Hun havde hverken kæreste, børn, nær familie eller tætte venner. Men hvorfor er kærlighed så vigtig for mennesket, og kan hun selv leve uden? Lone Frank søger i en podcast på fem episoder efter den videnskabelige forklaring på kærligheden – de fire første afsnit er udkommet:

Episode 1: Kan jeg leve uden kærlighed?

Lone Frank opsøger den førende kærlighedsforsker Anna Machin ved University of Oxford for at få klarlagt kærlighedens biokemi og får et svar, som hun egentlig ikke ønsker at høre.

Episode 2: Hvordan grundlægges kærlighedsevnen?

Hvad betyder vores barndom for vores evne til at elske? Lone Frank opsøger psykolog Mette Væver for at høre om kærlighedens betydning for børns udvikling og spekulerer på, om hun egentlig er blevet elsket for meget af sin far.

Episode 3: Er det kun i Vesten, at man bliver forelsket?

Lone Franks største forelskelse var ikke hendes afdøde kæreste, men en ældre islandsk mand, som knuste hendes hjerte. Alligevel er hun blevet ved med at håbe på den næste, store forelskelse. Måske er hun offer for en kulturel konstruktion.

Episode 4: Elsker man sine venner?

Lone Frank er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet elsker sine venner, men hun må samtidig erkende, at hun har brug for dem i sit liv.

Episode 5: All you need is love

Jagten på en forklaring på kærlighed har åbnet Lone Franks øjne for forbundetheden med andre mennesker. Kan hun blive bedre til at række ud efter andre mennesker, og hvad vil det betyde for hendes liv?

Lyt til »Ingen elsker Lone Frank« på weekendavisen.dk/podcast – eller hvor De ellers lytter til podcasts.